10 Mayıs 2016 Salı

İnsan yaşamının önemli damarları arasında kalp içerisinde yer alan kanı diğer bölgelere dağıtan boru olarak adlandırılan aort damarı, tansiyon hastaları,damar tıkanıklığı olanlarda yırtılmalar sonrası ölüme sebebiyet verebilmektedir.

Türk Sinemasının usta oyuncularından Oya Aydoğan'ın akşam saatlerinde yediği patates kızartmasının boğazına kaçması ile çıkarma çabaları sonrası anlık refleksler ile aort damarı yırtılarak yoğun bakıma kaldırılmıştır. Aort damarı yırtıklarında ameliyat kesin çözüm olup, hastayı kaybetme gibi bir riskte bulunmaktadır. Özellikle 40 yaş üstü hipertansiyonu bulunan insanlarda olma riski yüksek olan aort damarı yırtılması kişinin sağlığına göre değişiklik göstermektedir. Normal olarak boğaza kaçan birşeyi çıkarma esnasında herkezin başına böyle bir olayın gelmesi pek mümkün değildir. Tıbbı olarak aort diseksiyonu olarak bilinen damar yırtılması kalp içerisinde çıkan en büyük atardamar olmasından kaynaklı olarak oldukça önemlidir. Kendi arasında sınıflara ayrılan aort damarındaki yırtıkların olduğu konuma oldukça önemlidir.



Öksürme ve Hapşırma sonrası göğüs içine uygulanan baskı nedeniyle aort damarının yırtılma riski bulunmaktadır. Tansiyon hastalarının tansiyonlarının yükselmesi ile aort damarında yırtılmalar meydana gelebilir. Bunun için düzenli olarak doktor kontrolünde olmak gerekir.

AORT DAMARI YIRTILMALARINDAN NASIL KORUNULUR ?

Tansiyonu yükselten nedenler doktor kontrolünde araştırılmalıdır. Ailesel yatkınlığı söz konusun olacağından aile bireylerinin araştırılması gerekir. Erken müdahale ile aort yırtığının tedavisi mümkündür.

Aort damarı nedir, Aort damarı yırtılırsa ne olur ?

Aort Damarı Nedir, Neden Yırtılır ?

Đăng Bởi:

Bình luận

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder